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Question:

Under the Fire Services Act (FSA), Part 2 Section 30 (3), the Fire Commissioner may order
an owner of a hotel or public building to make alterations to the means of exit regardless of
the reference to sentence (1) where the owner is obligated to provide such means of exit in
accordance to building regulations made under the Local Government Act.

a) Does the Fire Commissioner have the right to vary from the Building Code?
b) Does an order under the FSA require a Building Permit?

Interpretation:
a) Yes, for the purpose of easy reference, Section 30 of the FSA is quoted :

“(1) An owner or occupier of a hotel or public building must provide means of exit from
the hotel or  public building in accordance with the building regulations made under
the Local Government Act '

(2) The owner or occupier must keep the means of exit unobstructed and in good repair.

(3) The fire commissioner may order an owner or occupier of a hotel or public building to
provide or make alterations to

(a) fire and smoke detection, fire alarm, fire extinguishing and emergency
lighting systems, and
(b) means of exit, regardless of subsection (1).

(4) A local assistant may order an owner or occupier of a hotel or public building to
provide or make alterations to systems of fire and smoke detection, fire alarm, fire
extinguishing and emergency lighting and means of exit, to the extent that the order
does not set requirements which exceed those established by the building regulations
made under the Local Government Act.”

The FSA, Part 2, Section 30 (3) gives the Fire Commissioner alone special powers to
exceed or deviate from the Building Code for hotels or public buildings as it relates to fire
systems and means of exit.
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Although, the current Fire Commissioner in response to this inquiry has stated that he,

“...Is not personally aware of any section 30 (3) order being issued by either myself or
my predecessors where the order exceeded the building code requirements, as all
efforts are made to be consistent with the building code”. Rick Dumala, P. Eng, Fire
Commissioner

The FSA does not transfer the powers in Part 2, Section 30 (3) to the local fire authorities.
Section 30 (4) limits the powers of the local fire authorities so that they cannot override the
provisions in the Building Code.

b) Yes, if it requires building alterations.

Once a fire authority gives an order to improve an unsafe condition that requires an
alteration or upgrade to the building, then the BCBC '98 applies due to Clauses 1.1.2.1.(1)
(d), (9), (h), or (j) and most jurisdictions would then require a building permit. This review
ensures the collaboration between the Fire Commissioner and Authority Having Jurisdiction,
which is to the benefit of the owner in the case of a non-code compliant order.

The scope of the alteration and the Authority Having Jurisdiction can only be specific and
limited to the order of the Fire Commissioner. The order does not permit the Authority
Having Jurisdiction to review other non-conforming building code issues not covered in the
order. However, if an owner voluntarily provides plans for an alteration, the Authority Having
Jurisdiction will require that the alteration meets the code requirements but cannot be less
compliant than the existing condition.

If the order involves no alterations to the building, e.g. clearing the path of an exit, then a
building permit would not be required.

Also refer to Article 1.1.2.3. regarding the application of the building code to alterations to

existing buildings. The level of life safety and building performance shall not be decreased
below a level that already exists.

RNV

R. J. Light, Committee Chair
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