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Question:

1. Where a mezzanine is considered as a storey in determining building height and must conform
with the fire separation requirements for floor assemblies does this mean that the mezzanine must
meet both the fire separation and fire-resistance rating of a floor assembly of a storey?

2. Where a mezzanine is considered as a storey in determining building height and must conform
with the fire separation requirements for floor assemblies does this mean that not only the floor
assembly must meet both the fire separation and fire-resistance rating but the mezzanine must be
enclosed vertically with a fire separation having a fire-resistance rating the same as the floor
assembly of a storey?

Interpretation:

1, Yes.

In Articles 3.2.2.20. to 3.2.2.83. there are requirements for floor assemblies for mezzanines and floor
assemblies for storeys. Mezzanines only require to have a fire-resistance rating while floor
assemblies shall be fire separations that may require a fire-resistance rating.

Where a mezzanine is considered as a storey in determining the building height in accordance with
Sentences 3.2.1.1.(3), (4) and (5), the floor assembly of the mezzanine must be constructed in
conformance with the fire separation requirements of Articles 3.2.2.20. to 3.2.2.83. for floor
assemblies as per Sentence 3.2.1.1.(6). In other words the floor assembly of the mezzanine must be
a fire separaton having a fire-resistance rating equal to those for floor assembly.

2. Yes, except as per Article 3.2.8.2.

A mezzanine, which is considered as a storey in determining the building height, is required to be
enclosed with a vertical fire separation in accordance with Article 3.2.8.1. and Subclause
3.2.8.2.(1)(c)(ii), however, there are exceptions such as balconies in theatres and arena as noted in
Clauses 3.2.8.2.(1)(a) and (b).

AL

R. J. Light, Committee Chair

The views expressed are the consensus of the joint committee of AIBC, APEGBC, BOABC, and POABC, which form the BC Building Code
Interpretation Committee. The purpose of the committee is to encourage uniform province wide interpretation of the BC Building Code. These views
should not be considered as the official interpretation of legislated requirements based on the BC Building Code, as final responsibility for an
interpretation rests with the local Authority Having Jurisdiction. The views of the joint committee should not be construed as iegal advice.




