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Building Code Reference(s): 7.4.10.3.(1) 7.4.10. Table 7.4.9.3.
Question:

In the 1992 BCPC Subsection 4.10 - Table 4.9.A at the bottom of the table indicated a note (1) that
related to Clothes washers which stated " (1) The trap inlet shall be fitted with a vertical standpipe of
not less than 600mm (24 inches) in height when measured from the trap weir. "

The present 1998 BCBC - Subsection 7.4.10. and Table 7.4.9.3. have no reference to this
measurement

Where an installation exists with a standpipe that is between 400mm ( 16 inches) and 900mm (36
inches) above the trap weir, what dimension should be used?

Interpretation:

A trap and standpipe for clothes washers must be adequate to perform positive drainage from all
such fixtures without spillage from the necessary indirect connection where the hose is inserted into
the vertical standpipe.

Consideration must be given to the fact that the clothes washer is a pumped discharge which will flow
at a much greater volume than a gravity fixture discharge.

A requirement for a vertical standpipe of minimum 600mm (24 inches) to 900mm (36 inches) above
the trap weir would be considered both functional and reasonable to avoid spillage at the indirect
connection.

This would be consistant with the manufacturers instructions for clothes washers which should be
consulted if the make and model are known.

2 Loy

R. J. Light,‘C':ommH ee Chair

The views expressed are the consensus of the joint committee of AIBC, APEGBC, BOABC, and POABC, which form the BC Building Code
Interpretation Committee. The purpose of the committee is to encourage uniform province wide interpretation of the BC Building Code. These views
should not be considered as the official interpretation of legislated requirements based on the BC Building Code, as final responsibility for an
interpretation rests with the local Authority Having Jurisdiction. The views of the joint committee should not be construed as legal advice.




