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Question:

1. Does Sentence 3.1.13.7.(2) exempt all requirements of flame-spread rating (FSR) and smoke
developed classification (SDC) in a high building that is sprinklered throughout, other than Group B
major occupancy and elevator cars?

2. Does Atrticle 3.1.13.8. by reference tb Subsection 3.1.5. apply to a high building that is sprinklered
throughout and in this case combustible plumbing fixtures including wall and ceiling enclosures within
a residential suite to require a FSR not more than 2007?

3. If the FSR of a combustible plumbing fixture including wall and ceiling enclosure within a
residential suite in a high building that is sprinklered throughout does not meet the CAN/ULC-S102-

M88 standard, but meets the ASTM E-84 standard, is the combustible plumbing fixture permitted?
Interpretation: '

1. No. Sentence 3.1.13.7.(2) only exempts the FSR and SDC of interior wall, floor and ceiling
finishes in a high building that is sprinklered throughout from conforming to the values in Table
3.1.13.7., however, the FSR of interior wall and ceiling finishes still has to conform to the
requirements in Article 3.1.13.2. as stated in Sentence 3.1.13.7.(1).

2. Yes. In a high building that is sprinklered throughout the FSR of the interior wall and ceiling
finishes still has to conform to Subsection 3.1.5. as per Sentence 3.1.13.8.(1). Article 3.1.5.16.
requires combustible plumbing fixtures including wall and ceiling enclosures to have a FSR and SDC
not more than that permitted for the wall surface of the room or space in which they are installed. In
a high building that is sprinklered throughout the interior wall and ceiling finishes for a bathroom,
including the tub or shower enclosure, within a residential suite still shall have a FSR not more than
200 as per Article 3.1.13.3.

3. No. Regarding tub enclosure, Article 3.1.12.1. only recognizes CAN/ULC-S102-M88 as the
acceptable method to determine the FSR and SDC of a material. Equivalent method or evaluation
may be considered base on Section 2.5 Equivalents.
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The views expressed are the consensus of the joint committee of AIBC, APEGBC, BOABC, and POABC, which form the BC Building Code
Interpretation Committee. The purpose of the committee is to encourage uniform province wide interpretation of the BC Building Code. These views
should not be considered as the official interpretation of legislated requirements based on the BC Building Code, as final responsibility for an
interpretation rests with the local Authority Having Jurisdiction. The views of the joint committee should not be construed as legal advice.




