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Question:

1. Does the B.C. Building Code distinguish between the role of an architect and a professional
engineer when applying the letters of assurance Schedules B-1, B-2 and C-B as described in Article

2.6.3.1.7

2. Can an architect provide structural design services for Part 8 buildings?

3. Can a person other than a registered professional provide structural design services for Part 9

buildings?

Interpretation:
1. No

The B.C. Building Code does not venture into the jurisdictional division of responsibilities between
architects and professional engineers. The Architects Act is the relevant legislation that defines the
role of an architect, and the Engineers and Geoscientists Act is the relevant legislation that defines

the role of a professional engineer.

Furthermore there is a Memorandum of Agreement (MOA) between the APEGBC and AIBC that
clarifies the jurisdictional division of responsibilities between architects and professional engineers.

The general requirements of these Acts are that architects are required by law for the practice of
"architecture” and professional engineers are required by law for the practice of "engineering”.

The Code of Ethics and Professional Conduct of the AIBC Bylaw 30.3 states that "An architect shall
undertake to perform professional services only when qualified, together with those whom the
architect may engage as consultants, by education, training and experience in the specific areas

involved".

The Code of Ethics of APEGBC states that a Professional Engineer can only "Undertake, and accept
responsibility for, professional assignments only when qualified by training or experience”.
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Sentence 4.1.1.2.(2) requires that the "designer" of structural components within the scope of Part 4
be a registered professional who is skilled in the work concerned.

Refer also to the article entitled "Appropriate Registered Protessional" in the Guide to Letters of
Assurance which is available on the Building Policy Branch website at
http://www.mcaws.gov.bc.ca/building/guidelo.html

2. Yes, with provisions

The structural components of buildings that are within the scope of Part 9 and meet all of the
prescriptive requirements for structural components within Part 9 can be designed by a person other
than a registered professional.

Clause 2.6.1.1.(1){b}) requires a "registered professional” to design the structural components of Part
9 buildings when the design of such components are beyond the prescriptive requirements of Part 9.

Clause 2.6.1.1.(1)(c) requires “registered professionals" to design all components of Part 9 buildings
when such buildings contain firewalls with common egress systems.

Article 6 of the Memorandum of Agreement (MOA) between APEGBC and AIBC permits an architect
to provide structural engineering services which is deemed to be incidental and ancillary to the
practice of architecture for the following types of buildings:

a) buildings of business, mercantile, medium & low hazard industrial occupancies up to 2 storeys
in building height and up to 600 sg.m. in gross floor area.

b) buildings of residential occupancy up to 3 storeys in building height and up to 600 sq.m. in
gross floor area.

Article 7 (b) of the MOA states that professional engineers are required to provide engineering
services other than those that are necessarily incidental and ancillary to the architectural work.

If an architect chooses to undertake the structural design as described in Article 6 of the MOA, Bylaw
30.3 of the AIBC Code of Ethics requires that such an architect be qualified through education,
training and experience for such an undertaking. The term "qualified" is not self determined when it
comes to the practice of engineering that is within the bounds of the Engineers and Geoscientists
Act. An architect must stay within their competency zone when practicing architecture, all within the
bounds of the Architects Act and not in contravention of other statutes. '
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A professional engineer with training or experience in structural engineering design is required for all
structural components in ali buildings that are outside of the prescriptive provisions of Part 9, and for
all buildings that are outside the scope of Article 6 of the MOA.

3. Yes, with provisions

The structural components of buildings that are within the scope of Part 9 and meet all the prescriptive
requirements for structural components within Part 8 can be designed by a person other than a
registered professional.
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