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3.2.3.5.(1);3.1.8.4; 3.1.8.15; Table 3.1.8.4;
Building Code Reference(s): 9.10.14.5.(1); 9.10.13.1.(1); Table
9.10.13.1.

Question:

A Part 3 or Part 9 building has an exterior wall with an unprotected opening at a limiting distance less
than 1.2m.

Is the fire-protection rating for the closure required to be the same as the fire-resistance rating of the
exterior wall?

Interpretation:

No.

For Part 3 buildings, Sentence 3.2.3.5.(1) requires the closure have a fire-protection rating in
conformance with the fire-resistance rating of the exterior wall. It is interpreted that Sentence
3.1.8.4.(2) and Table 3.1.8.4. are applicable to closures in the exterior wall using the fire-resistance
rating of the exterior wall as point of reference in the Table. For example, where the exterior wall
requires a 1-hour fire-resistance rating, openings in the exterior wall that have a limiting distance less
than 1.2 m are required to be protected by a closure having a 45 minute fire-protection rating. The
fire-protection rating for the closure is determined in conformance with Sentence 3.1.8.4.(1). Note
that the additional temperature rise limits of Article 3.1.8.15. do not apply to closures within the scope
of Sentence 3.2.3.5.(1).

For Part 9 buildings, Sentence 9.10.14.5.(1) requires the closure have a fire-protection rating in
conformance with the fire-resistance rating of the exterior wall. It is interpreted that Sentence
9.10.13.1.(1) and Table 9.10.13.1. are applicable to closures in the exterior wall. Direct reference is
made from Sentence 9.10.14.5.(1) to Table 9.10.13.1. to use fire-resistance rating as a point of
reference in determining fire-protection ratings for closures. For example, where the exterior wall
requires a 1-hour fire-resistance rating, openings in the exterior wall that have a limiting distance less
than 1.2 m are required to be protected by a closure having a 45 minute fire-protection rating. The
fire-protection rating for the closure is determined in conformance with Sentence 9.10.3.1. (which
includes a cross-reference to Sentence 3.1.8.4.(1)). Note that Part 9 does not require closures to
meet additional temperature rise criteria.
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The views expressed are the consensus of the joint committee of AIBC, APEGBC, BOABC, and POABC, which form the BC Building Code
Interpretation Committee. The purpose of the committee is to encourage uniform province wide interpretation of the BC Building Code. These views
should not be considered as the official interpretation of legislated requirements based on the BC Building Code, as final responsibility for an
interpretation rests with the local Authority Having Jurisdiction. The views of the joint committee should not be construed as legal advice.




