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Question:

1. When a duct is provided with a fire damper where it penetrates a firewall, is a ULC listed fire stop
system with an FT rating required at annular space between the duct sleeve and the opening in the
wall as per Sentence 3.1.9.1.(2)?

Interpretation:

1. No

The fire damper itself maintains the required fire resistance rating at the duct penetration. The
SMACNA guidelines for fire damper installation and the ULC listings for such dampers require
clearances between the duct sleeve and the wall opening of 1/8" per lineal foot of duct dimension
(e.g. a 24" x 24" duct requires a gap of 1/4" all around the duct). The purpose of this clearance to
allow for thermal expansion of the duct sleeve in order to maintain proper operation of the fire
damper assembly. Fire stop materials should not be installed within the annular space around the
duct sleeve since this could interfere with the required thermal movement of the sleeve under fire
conditions resulting in potential jamming of the fire damper.

Where fire dampers are waived in accordance with Article 3.1.8.8., an FT firestop system would be
required for the duct penetration through the firewall. This is an unlikely scenario since there are
currently no ULC listed assemblies for FT firestop systems for duct penetrations.
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R. J. Light, Committee Chair

The views expressed are the consensus of the joint committee of AIBC, APEGBC, BOABC, and POABC, which form the BC Building Code
Interpretation Committee. The purpose of the committee is to encourage uniform province wide interpretation of the BC Building Code. These views
should not be considered as the official interpretation of legislated requirements based on the BC Building Code, as final responsibility for an
interpretation rests with the local Authority Having Jurisdiction. The views of the joint committee should not be construed as legal advice.




