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Question:

1. Is a fire separation required around sleeping rooms in boarding and lodging houses (Bed &
Breakfast)?

2. Is a fire separation required between sleeping rooms and exits, vertical service spaces and theijr
enclosing assemblies as stated in definition of "floor area” in Article 1.1.3.2.7

Interpretation:

1. No.

‘Boarding and lodging houses (Bed & Breakfast) use is governed by Sentence 9.10.9.14.(2), A fire
separation between sleeping rooms and the remainder of the floor area is not required when:

a) sleeping accommodation is provided for not more than 8 boarders or lodgers and,
b) the sleeping rooms form part of the proprietor's residence and,

¢} the sleeping rooms do not contain cooking facilities.

2. No.

Compliance with the items listed above confirms that the boarding and lodging houses (Bed &
Breakfast) are within the "dwelling unit" definition and sleeping roems are not considered as suites,
| therefore they do not require fire separations from the remainder of the floor area.

| Refer also to Building Code Appeal Board decisions #1522 and #1525.
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R. J. Light, Committee Chdir
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