POABC INTERPRETATION

PLUMBING OFFICIALS' ASSOCIATION OF BC

Manual Reference Section: 1 1998 Code Ref.: Sentence 7.1.5.2.(1)

Appeal #692
Date: January 6, 2000

No. P.O.A.: 1056

Question:

Except for Disabled and Special Medical Facilities Access Requirements, what fixture
clearances should be maintained for all building classes?

Interpretation:
The 1998 BC Plumbing Code is silent regarding specific dimensions.

Sentence 7.1.5.2.(1) requires all fixtures to be “readily accessible” for use which must be
determined by the regulating authority responsible.

It is recommended that the clearances considered acceptable by Appeal #692 be used for
conclusions which state:

(1) At least 530 mm (20.8 in.)clearance shall be provided in front of the tub or
shower stall to an opposite wall face or 450 mm (18.1 in.) in front to another
fixture, over at least a 600 mm (23.6 in.) length of the bathtub or shower.

(2) The centreline of the water closet shall be at least 380 mm (14.9 in.) away from
an adjacent side wall and from a vanity. At least 450 mm (18.1 in.) clearance
shall be provided in front of the water closet to the opposite wall or another
fixture.

{3) The centreline of a lavatory shall be at least 360 mm (14.1 in.) from an adjacent
side wall. At least 530 mm (20.8 in.) clearance shall be provided in front of the
lavatory to an opposite wall or 450 mm (18.1 in.) clearance in front to another
fixture.
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Subsection 9.5.7. Bathrooms and Water-Closet Rooms

Batwvoom 9.5.7.1. In ever'y dwelling unit an enclosed space of sufficient size shall be provided to
sreas accommodate a bathtub, water closet and lavatory.

Appeal No. 692
May 2, 1983

The Corporation of the
District of Kaple Ridge

11890 = 224th Strest
mu um, '.C-

V2X €AY

Attention: G. Gutman,
— Plumbing Inspector

Dear Sir:
Re:. Water Closet Rooms

With reference to your letter of April 12, 1983, regarding
clearances Por water closets.

The Bullding Code does not specifically address dimensions
for such a space, but uses the words “sufficient size® {n
Article 9.5.7.1. We take this to require a judgement from the
authority having jurisdiction.

As ‘indicated in your letter Subsection 5.J. of Regsidential
Standards ‘does provide dimensions which are acceptable to CMHC,
These. sedm to be reasonable for normal ¢ircumstances, and the
Board would support -their use for interpreting Article 9.5.7.1.

Yours very truly,

. {’fm

J. C, Currie, Chairman
Building Code Appeal Board
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