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3.1.8.7.(1), 3.1.8.7.(2)(a), 3.1.8.9.(2)(a)(iii), 3.2.6.2.(6),
3.2.7.9.(1)(),

Keywords:

Building Code Reference(s):

Question:

Are combination smoke/ffire motorized dampers required at the air-transfer openings on each
floor of a high residential building for the public corridor air supply ducts?

Interpretation:

No (with conditions)

Sentence 3.1.8.7.(1) requires a fire damper at air-transfer openings that penetrate an assembly
required to be a fire separation. The vertical duct shaft that supplies air to a public corridor to
separate floor areas is required to be a fire separation, so non-motorized fusible link fire dampers
at the air-transfer openings on each floor level of a high building would satisfy this requirement.

Except as permitted by Article 3.1.8.9., Sentence 3.1.8.7.(2)(a) requires a smoke damper at air-
transfer openings that penetrate an assembly required to be a fire separation between a vertical
duct shaft and a public corridor.

Sub-clause 3.1.8.9.(2)(a)(iii} waives the requirement for a smoke damper for ducts or air-
transfer openings that form part of a smoke control system. The ducts must be
noncombustible branch ducts having a melting point above 760° C.

Except as required by Article 3.2.4.12., Sentence 3.2.6.2.(6) requires that air-handling systems
used to provide make up air to public corridors serving residential suites shall not shut down
automatically upon activation of the fire alarm system so as to maintain corridor pressurization.

Article 3.2.4.12. requires the corridor make up air fan that serves more than 1 storey to shut down
if a duct-type smoke detector within the supply duct is activated.

R AAe

Patrick Shek, p.eng. cr, FEC, Committee Chair

The views axpressed are the consensus of the joint committee with members representing AIBC, EGBC and BOABC, which form the BC Building
Code Interpretation Committee, The Building and Safety Standards Branch, Province of BC and the City of Vancouver participate in the cormmitiee's
proceedings with respect to interprefations of the BC Building Code. The purpose of the committee is to encourage uniform province wide
interpretation of the BC Building Code. These views should not be considered as the official interpretation of legislated requirements based cn the
BC Building Code, as final responsibility for an interpretation rests with the local Authonity Having Jurisdiction. The views of the joint committee
should not be construed as legal advice

2019-12-14




BC BUILDING CODE INTERPRETATION COMMITTEE
A joint committee with members representing
AIBC, EGBC, BOABC

File No: 18-0019 INTERPRETATION Page 2 of 2

Since Sentence 3.2.6.2.(6) requires that air-handling systems used to provide make up air to
public corridors serving residential suites remain running during a fire alarm, this air-handling
system could be considered to be part of a smoke control system, provided that it meets the
design requirements for smoke control systems including:

e The fans must be provided with an emergency power supply from an emergency
generator per 3.2.7.9.(1)(c) which is capable of operating under full load for not less than 2
hours,

» The vertical corridor supply duct must be enclosed in a vertical service space which is
constructed as a fire separation with a 2 hour fire resistance rating similar to a smoke shaft
as described in Notes to Part 3 - A-3.2.6.6.(1) - (3)(a), and

» The corridor supply fan must always remain running to maintain a positive pressure
between the vertical duct shaft and the corridor.

e A manual control switch for the corridor supply fan is provided at the central alarm control
facility.

Therefore, as per Sub-clause 3.1.8.9.(2)(a)(iii), motorized smoke dampers are not required at
air-transfer openings between corridor supply duct shaft and a public corridor, provided the
building is a high building, the corridor serves residential suites and the ducts are noncombustible
having a melting point above 760° C.

These air-transfer openings are required to be protected with non-motorized fusible link fire
dampers per Sentence 3.1.8.7.(1) and Article 3.1.8.10.

A duct-type smoke detector is also required within the duct per Article 3.2.4.12.

The Intent Statement for Sentence 3.1.8.9.(2) is as follows:

To exempt certain branch ducts from the application of Sentence 3.1.8.7.(2), which would
otherwise require smoke dampers or combination smoke/fire dampers, on the basis that the lack of
smoke dampers or combination smokeffire dampers in this case will not lead to a significant
spread of smoke.

The Intent Statement for Sentence 3.2.8.2.(6) is as follows:

To limit the probability that smoke from a fire in a suite will spread into the public corridor, which
could lead to delays or ineffectiveness in emergency response operations, which could lead to the
spread of fire beyond its point of origin and delay evacuation or impede moving to a safe place,
which could lead to harm to persons.

It should be noted that motorized smoke dampers are required in low rise buildings at air-transfer
openings on each floor for the public corridor air supply ducts.
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