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Question:

1. Where a heating or ventilation duct system in a house with a secondary suite is required to be
designed and installed to prevent circulation of smoke upon a signal from a duct-type smoke
detector, is shut-down of the system fan sufficient to comply with this requirement?

2. s afire damper required in the duct described in question 1, where the duct penetrates the fire
separation between suites in
(a) an unsprinklered building?
(b) a sprinklered building?

Interpretation:

1. Yes.

Sentence 9.32.1.2.(2) requires a self-contained heating season ventilation system serving a single
dwelling unit or a house with a secondary suite to comply with Subsection 9.32.3. Sentence
9.32.3.2.(4) requires a heating or ventilation system in a house with a secondary suite to be designed
and installed to prevent the circulation of smoke upon a signal from a duct-type smoke detector.
There is no specific requirement for smoke dampers in this system.

There is a similar requirement in Sentence 9.10.18.5.(1) that applies to other buildings regulated
under Division B, Part 9, but it is applicable only to recirculating air-handling systems. Since
Sentence 9.10.18.5.(1) does not address non-recirculating systems, there is no requirement for duct-
type detectors in those systems. Fans in non-recirculating systems could be off or on at any time.
Therefore, the Code requirements do not address non-powered movement of smoke through a duct
system in a Part 9 building. The condition where a fan shuts down on a signal from a duct-type
smoke detector is similar, since there will be no powered air movement through the duct.
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2.
(a) Yes, in most cases a fire damper is required in an unsprinklered building.

Sentence 9.10.9.14.(4) requires a fire separation between dwelling units in a house with a secondary
suite. The required fire-resistance rating of this fire separation varies depending on the installation of
sprinklers or smoke alarms, with no fire-resistance rating permitted only if the building is sprinklered.

With one exception, Sentence 9.32.3.2.(5) requires fire dampers installed in accordance with Article
3.1.8.10, at ducts penetrating fire separations. The exception refers to Sentence 9.10.9.6.(14) which
waives the requirement for fire dampers in ducts in a house with a secondary suite but only where the
ducts are noncombustible and serve only one fire compartment. If the duct serves both the secondary
suite and the main suite, fire dampers are required except as noted below.

Also, an additional waiver is permitted by Sentence 9.10.13.13.(2). A fire damper is not required
where a noncombustible duct pierces a fire separation provided the duct has a melting point not below
760 C (i.e. a steel duct), the duct has a cross-sectional area less than 130 cm?, and the duct supplies
only air-conditioning or combined air-conditioning and heating units discharging air at not more than
1.2 m above the floor.

(b) No, a fire damper is not required in a sprinklered building.

Sentence 9.10.13.13.(1) requires fire dampers at ducts penetrating fire separations only where the fire
separations are required to have a fire-resistance rating. This Sentence is not cross-referenced from
Sentence 9.32.3.2.(5) which otherwise requires fire dampers at fire separations [see the response to
question 2(a)], but it applies to fire separations in general. Clause 9.10.9.14.(4)(d) states that, in a
house with a secondary suite, the fire separation between suites does not require a fire-resistance
rating if the building is sprinklered. Therefore, in accordance with Sentence 9.10.13.13.(1), fire
dampers are not required at fire separations between dwelling units in a sprinklered house with a
secondary suite.

Some of the references in this Interpretation were part of a BCBC revision that came into effect in
December 2019. In the BCBC revision, A-9.32.1.2.(2) in the Notes recommends that separate
ventilation systems be provided for each dwelling unit in a house with a secondary suite, although it is
noted that separate systems are more expensive and may be difficult to provide in an existing building.
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