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Question:

Clause 3.2.6.1.(1}(d) states that a building containing a Group C major occupancy is
considered to be a high building when it contains a “floor level” that is more than 18m above
grade.

1. Is the term “flocr level” intended to include the floor of a roof-top enclosure as described in
Sentence 3.2.1.1.{1)?

2. |Is the term “floor level” intended to include the floor of a mezzanine which is located within
the uppermost storey as described in Sentences 3.2.1.1 .(3)_or 4)?

Interpretation:
1. No

Sentence 3.2.1.1.(1) states that a roof-top enclosure that is used for no purpose other than
service to the building is not considered to be a storey in calculating building height.

Although Clause 3.2.6.1.(1)(d) refers to “floor level” rather than "storey” when determining if a
building must be designed to Subsection 3.2.6., it has been common industry practice for many
years to waive the floor level of a roof-top enclosure when applying the 18m high building
measurement.

It should also be noted that, except for the purposes of calculating building height, the floor level
of a rooftop enclosure is classified as a storey as defined in Article 1.4.1.2. of Division A

This means that Clauses 3.2.6.1.(1)(a), (b) and (c) that refer to “top storey” or “highest storey”
could also be misinterpreted to include the floor level of the roof-top enclosure when measuring
the 18 m for high building requirements.

Note that in a mixed use building with Group C major occupancy in the lower portion of the

building and Group D in the upper portion, provided that there are no floor levels containing Group
C major occupancy more than 18m above grade, then Clause 3.2.6.1.(1)(d) would not apply.
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2. Yes

If the uppermost storey includes a mezzanine, which is not considered to be a storey in
calculating building height as described in Sentences 3.2.1.1.(3) or (4), the floor level of the
mezzanine must be included when applying the 18m high buiiding measurement.

In order to clarify the intent of Article 3.2.6.1., the BC Building Code Interpretation Committee has
submitted a building code change request to both NRC and BSSB.
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