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Question:

Sentence 3.4.2.2.(1) requires mezzanines to be served by means of egress leading to exits
accessible at the mezzanine level on the same basis as floor areas, unless Sentence 3.4.2.2.(2)
can be met.

If Sentence 3.4.2.2.(2) is not met, Sentence 3.4.2.2.(3) permits one of the means of egress to be via
the stair providing access to the mezzanine level.

Can the required second means of egress be via a door in a fire separation into another storey
(different from the storey that contains the mezzanine) that happens to be located at the same level
as such mezzanine, and from there, via the floor area access to the exit?

Refer to the explanatory cross section Diagram below.

Interpretation:

No.

Assuming the mezzanine is intended to be designed to Article 3.2.1.1, the required means of egress
cannot be via a fire separation into another storey (different from the storey within which the
mezzanine is located) and from there, via the floor area access to the exit serving that other storey;
even if the other storey happens to be located at the same level as the mezzanine.

Refer to the explanatory cross section Diagram below.
The intent statement for Sentence 3.4.2.2.(1) indicates: “To limit the probability that egress routes
from a mezzanine will become untenable in a fire situation during the time involved in reaching the

exits accessible at mezzanine level, which could lead to delays in the evacuation or movement of
persons to a safe place, which could lead to harm to persons”.
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When the Building Code uses the term “floor area”, consistent with its definition, it typically implies
located on the same storey as the area, room, or mezzanine served (within the same fire
compartment).
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