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Question:

What is the appropriate method for measuring travel distances in an underground storage garage?

Interpretation:

Since there are many variations in designs of storage garages, the most appropriate
method for measuring travel distances for a particular design is left to the discretion of the
registered professional in consultation with the authority having jurisdiction.

The following design criteria can be used as a basis for measuring travel distances in
underground storage garages:

1. As described in Sentence 3.4.2.4.(1), travel distance in an underground storage garage
is measured from the most remote location in the floor area to the nearest exit door
that leads directly to an exit stair.

2. The travel distance is measured along the path of travel that an occupant would use to reach
the exit stair door, assuming that all of the parking stalls are occupied with vehicles.

3. Other than the egress path from an occupant's own vehicle, or between tandem parking
stalls, the path of travel cannot traverse between 2 parked vehicles, unless there is an 1100
mm wide dedicated pedestrian walkway between such vehicles. This pedestrian walkway
should be delineated to indicate the dedicated pedestrian walkway (refer to Labels B and E
on the drawing on Page 3).

4. |f the exit stair has a vestibule as required by Article 3.3.5.7., the travel distance is
measured to the exit stair door rather than to the vestibule entrance door (refer to Labels C
& D on the drawing on Page 3). If the vestibule is mechanically pressurized under fire
alarm conditions, and there are no other rooms opening onto the vestibule, it may be
appropriate to measure travel distance to the vestibule entry door rather than the exit stair
door (refer to Labels A & B on the drawing on Page 3). This should be reviewed with the
authority having jurisdiction.
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As permitted by Sentence 3.4.2.4.(2), travel distance can be measured from a suite or room entry
door, rather than from the most remote location within the suite or room, when the suite or room
is separated from the remainder of the floor area with a fire separation having a fire resistance
rating of not less than 45 minutes, AND the egress door from the suite or room opens onto an
exterior passageway or a corridor that is separate from the remainder of the floor area.

Travel distance from rooms that open directly into the storage garage, such as service rooms or
storage rooms, must be measured from the most remote location within the room to the nearest
exit stair door along the path of travel used by an occupant. As noted in ltem 5 above, the travel
distance cannot be measured to the room entry door (refer to Label A on the drawing on Page
3).

If the internal layout of a room is fixed at the time of the design (e.g. an emergency generator
room), the travel distance can be measured along the pedestrian walkway between the
contents within the room.

If the internal layout of the room is not fixed or known at the time of the design, the travel distance is
measured from the most remote corner of the room using 90° corners for the path of travel (i.e. you
cannot travel diagonally across a room since it could be filled with furnishings or equipment - refer
to Label A on the drawing on Page 3).

Travel distance within the storage garage itself can be measured diagonaily across drive aisles
because it is reasonable to assume that there will not be any contents within drive aisles which
could obstruct the path of travel (refer to Labels B & C on the drawing on Page 3).

Drive aisles can be used as a means of egress, without any increase in the drive aisle width,
provided that the ramp slopes do not exceed those described in Article 3.4.6.7.

it should be noted that if a floor area in a storage garage contains parking stalls for persons with
disabilities, the slope of the drive aisle in the accessible path of travel cannot exceed 5% when no
handrails are provided. If the drive aisle slope exceeds 5%, then dedicated accessible ramps are
required in accordance with Article 3.8.3.3.
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