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Question:

If a sprinkler is provided to protect an elevator hoistway, is any other fire detection required
inside the hoistway?

Interpretation:

No.

However, this may still be required for certain types of elevator hoistways.

Sentence 3.2.4.11.(4) requires fire detectors referenced in Sentence 3.2.4.11.(2), to be
installed in an elevator hoistway, if a sprinkler is not installed in the elevator hoistway. The -
referenced Sentence 3.2.4.11.(2) applies only to unsprinklered buildings in which case
there would not be any sprinkler provided in the elevator hoistway anyway.

However even in a fully sprinklered building there are situations where the elevator
hoistway is exempt from having to provide sprinklers, for example under NFPA 13
references 8.15.5.2 and 8.15.5.5. It may also not be desired for various other reasons to
provide sprinklers in the hoistway. This includes factors such as concerns of discharge of
sprinkler water affecting electrical components of the elevator system and the added
complexities and provisions of avoiding this, including by pre-emptive system shut downs.
It might also be desired to eliminate sprinklers in the hoistway and related automatic
elevator shutdown, in order to facilitate reliable use of the elevators under emergency
conditions, such as for elevators designated for Firefighters Emergency Operation (FEO)
or for firefighters elevators in high buildings. In such cases it is interpreted that in the
absence of sprinklers in the hoistway, either heat detectors or smoke detectors are
~required ;%p}e provided in the elevator hoistway.
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However what is not clearly stated, is whether if sprinklers are provided in the hoistway, is

~any other fire detection required. Review of the various related regulations and standards,
including NFPA 13, CSA B44-07, and good engineering practice considerations suggests
additional fire detection may still be necessary in certain situations.

Clause 3.2.4.12.(1)(g) requires smoke detectors to be provided in elevator machine rooms.
The Building Code does not currently have any definition of elevator machine room,
therefore it seems appropriate to refer to the definition provided in the elevator standard
CSA B44-07. Definitions are provided therein for control rooms, control spaces and
‘machinery spaces which consider the various machine-room-less (MRL) elevators that are
now commonly available and used. Most references in the elevator standard to a “machine
room” have been replaced with “elevator machine room, machinery space, control space,
or control room”. Most requirements of the elevator standard for machine rooms therefore
apply also to control rooms, control spaces and machinery spaces. :

In some cases depending on the elevator type and configuration, the hoistway could
contain components traditionally found in an “elevator machine room”; would also fall under
this definition, and would therefore have to be provided with smoke detection.

Depending on the type of elevator and hoistway design therefore, it is possible that
automatic sprinklers (if no sprinkler exemption available) and smoke detectors would both
be necessary in an elevator hoistway. In such cases the benefit of smoke detection for
example, would be at least to activate before the sprinklers, thereby initiating elevator recall
before sprinklers have an opportunity to activate and potentially cause damage.

It is noted also that the forthcoming elevator standard CSA B44-2010 has been amended

and will require smoke detection in machine rooms, control rooms, control spaces and

machinery spaces whereas the current B44-07 standard only requires this in Canada for

the “machine room” portion.

It is currently considered good practice to have smoke detection in control rooms, control .
- spaces and machinery spaces (some of these spaces may actually be located in the

hoistway depending on the type and configuration of the elevator).
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If the Building Code were to interpret that fire detectors are not required if a sprinkler is
present in the hoistway, then it will be in conflict with CSA B44-2010 when it comes to MRL
type elevators, as CSA B44-2010 indicates a smoke detector is required in a machinery
space, which is typically at the top of the hoistway. The appropriate CSA B44-2010 excerpt
is as follows:

“2.27.3.2.2
In jurisdictions enforcing the NBCC, smoke detectors, or heat detectors in environments not
suitable for smoke detectors (fire alarm initiating devices), used to initiate Phase |
Emergency Recall Operation, shall be installed in conformance with the requirements of the
NBCC, and shall be located

(a) at each floor served by the elevator

(b) in the associated elevator machine room, machinery space containing a motor
controller or
electric driving machine, control space, or control room”

(The phrase “jurisdictions enforcing the NBCC” is meant to distinguish Canadian
jurisdictions as opposed to those in USA.)

Where fire detectors other than sprinklers are necessary, consideration also needs to be

given to providing practical access for servicing, testing and maintenance of fire detection
devices. Access doors in fire separations, used to facilitate such servicing, must be listed
and have the appropriate fire protection rating.
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