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Question:

All smoke alarms within a dwelling unit are required to be interconnected and each of the smoke
alarm shall have an automatic resettable silencing feature (hush button).

1. When the silencing button of the activated smoke alarm is pressed, is it required to silence
all the smoke alarms on that interconnection?

Can the alarm be silenced from any one of interconnected smoke alarms?

Should the interconnected photoelectric smoke alarms as required by Article 9.37.2.19
between the principal dwelling and the secondary suite be silenced from any one of the two?

Interpretation:

1. Yes.
Sentence 9.10.19.1.(1) requires that smoke alarms conforming to CAN/ULC-S531 shall be
installed in a dwelling unit.

Sentence 9.10.19.5.(1) requires all the smoke alarms within a dwelling unit be
interconnected so that the activation of one alarm will cause all alarms within the dwelling
unit to sound.

Sentence 9.10.19.6.(1) requires each interconnected smoke alarm to have manually
operated device (hush button) to silence the signal emitted by the smoke alarm for a period
of not more than 10 minutes and after which the smoke alarm will reset and sound again if
the level of smoke in the vicinity is sufficient to re-actuate it.
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If the smoke continues to build from a real fire while the alarm is in hush mode, the smoke
will override the silence feature and the smoke alarm will resound. This is a convenient way
to deal with nuisance alarms, such as those caused by burning toast or opening smoky
ovens, and avoid having to disabling the alarm by disconnecting the power source.

There is no language in the code to address the silencing of all the smoke alarms on that
interconnection; however, the intent is to be able to silence all the smoke alarms on the
same interconnection if the hush button of the activated smoke alarm is pressed.

Generally the green LED on the smoke alarm is on constantly on standby mode. When a
smoke alarm is activated by smoke the green LED will flash red and it sends a 9 volt signal
to activate the alarm on all the interconnected smoke alarms. The remaining interconnected
smoke alarms will sound but the green LED would not turn red.

When the hush button is pressed on the activated smoke alarm the flashing red LED will turn
green. The hush feature has the capability of temporarily desensitizing the smoke alarm
circuit and the green LED will flash for about 10 minutes. It will silence the rest of the
interconnected smoke alarms. When the unit returns to normal operation after being in hush
mode, it will sound the alarm again if smoke is still present.

2. No.
If the smoke alarm in the basement is activated by smoke pressing the hush button of the
non-initiated smoke alarms on the interconnection (say at the top storey) would not silence
all the alarms. This will prevent the occupants on the other floors away from the fire origin to
silence the entire alarm system without knowing the fire situation.

3. No.
The above interpretations should apply to the two interconnected photoelectric smoke
alarms in the principal dwelling and in the secondary suite as required by Article 9.37.2.19.
If the photoelectric smoke alarm in the principal dwelling is activated the other photoelectric
smoke alarm in the secondary suite will also sound. Pushing the hush button on the
activated alarm located in the principal dwelling should silence both alarms. Pushing the
hush button on the alarm in the secondary suite should not be able to silence both alarms
since the occupants in the secondary suite would not know the fire condition in the principal
dwelling.
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