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Question:

An existing 1 storey building contains 2 separate suites (Suites A & B) of Group F Division 2
major occupancy. These 2 suites share a demising separation wall.

The owner proposes to combine these 2 suites into a single suite by installing a new man
door (2.1 sgq.m. in area) in the demising wall.

The existing Suite A is 312 sg.m. in area and contains an existing open mezzanine of 55.6 sq.m.
The existing Suite B is 334 sq.m. in area and does not contain any mezzanine.

After combining the 2 suites into a single suite, the owner proposes to construct a new enclosed
mezzanine with an area of 46 sq.m within the former Suite B.

This new mezzanine will exceed 10% of the area of the former Suite B, but it will be less than
10% of the total combined area of the single suite that is created by combining both the former
Suites A and B.

1. Does the new enclosed mezzanine in Suite B conform to Article 3.2.1.1., if Suites A
and B are combined as a single suite that retains the separation wall but simply includes a
new man door (2.1m?) in the former demising wall?

2. Must the new mezzanine comply with both Sentences 3.2.1.1.(3) and 3.2.1.1.(4)?

3. Does Sentence 3.2.1.1.(7) apply to the new mezzanine in former Suite B?

Interpretation:

1. Yes
If Suites A and B are combined to operate as a single suite, then the unenclosed mezzanine
in the former Suite A would comply with Clause 3.2.1.1.(3)(a) since more than 60% of the
horizontal plane of the “room” in which it is located is open.
The new enclosed mezzanine in the former Suite B would comply with Sentecne 3.2.1.1.(4)
since the area of the new enclosed mezzanine would be less than 10% of the area of the
combined “suite”.
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2. No.
A mezzanine within a suite can comply with either Sentences 3.2.1.1.(3) or 3.2.1.1.(4).

3. No. ‘

Sentence 3.2.1.1.(7) only applies to “open” mezzanines as described in Sentence 3.2.1.1.(3).
Since the “enclosed” mezzanine in the former Suite B is designed as an “enclosed”
mezzanine per Sentence 3.2.1.1.(4), Sentence 3.2.1.1.(7) does not apply.

. Refer alsc to previous interpretations 98-0067 and 98-0069.
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