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Questions:

With emerging technologies, elevators in buildings are sometimes designed without a separate
elevator machine room. Instead, some installations provide elevator control by way of a testing and
inspection panel which is mounted in the elevator door frame and an elevator controller which is
integrated within the elevator hoistway. Since this type of installation was not contemplated when
drafting the current wording of the building code, the current wording does not adequately address the
potential hazards of this installation.

Integrity of Fire Separation of Elevator Hoistway
1. If an elevator controller is located within the wall assembly of an elevator hoistway, is a fire

separation required between the elevator controller and the elevator lobby?

2. If an elevator controller is installed within the wall assembly of an elevator hoistway, is a fire
separation required between the elevator controller and the elevator hoistway?

3. Some elevator manufacturers attach the sheet metal box that houses the elevator controller to
the side of the elevator door frame. They have tested the elevator door, frame and sheet metal
box in accordance with Clause 3.1.8.4.(1)(a) and CAN4-S104-M “Fire Tests of Door
Assemblies”, which confirms that the entire assembly provides a 90 min fire protection rating.

This test also verified that the elevator door interlock mechanism remained operational for 1
hour as required by Clause 3.2.6.5.(3)(a) as noted below.

SN LK M

Patrick Shek, p.Eng., cP, FEC, Committee Chair

The views expressed are the consensus of the joint committee with members representing AIBC, EGBC and BOABC, which form the BC Building
Code Interpretation Committee. The Building and Safety Standards Branch, Province of BC and the City of Vancouver participate in the commiittee’s
proceedings with respect to interpretations of the BC Building Code. The purpose of the committee is to encourage uniform province wide
interpretation of the BC Building Code. These views should not be considered as the official interpretation of legisiated requirements based on the
BC Building Code, as final responsibility for an interpretation rests with the local Authority Having Jurisdiction. The views of the joint committee

should not be construed as legal advice.
1107875/ 2018-11-20




BC BUILDING CODE INTERPRETATION COMMITTEE

A joint committee with members representing

AIBC, EGBC, BOABC
File No: 12-0095 INTERPRETATION Page 2 of 6

3.2.6.5.(3) Each elevator for use by firefighters shall

a) be provided with a at each shaft opening so that the interlock mechanism remains mechanically
engaged and electrical continuity is maintained in the interlock circuits and associated wiring for a period of
not less than 1 h when the assembly is subjected to the standard fire exposure described in CAN4-5104-M,
“Fire Tests of Door Assemblies,

Is it appropriate to consider the sheet metal box that houses the elevator controller as part of
the door frame, rather than part of the elevator hoistway wall?

Protection of Electrical Conductors Serving Elevators

4. Which elevators are required to have their electrical conductors protected against exposure to
fire?

5. Which electrical conductors that serve elevators must be protected against exposure to fire?

6. Can the elevator hoistway be considered as a service space for the protection of electrical
conductors from exposure to fire as described in Clause 3.2.6.5.(6)(a)?

7. If the electrical conductors as described in question 5 have not been tested to ULC-S139 “Fire
Test for Evaluation of Integrity of Electrical Cables” as per Sentence 3.2.7.10.(2), can they be
exposed within the elevator hoistway?

Elevator Recall

8. If the elevator controller is located within the elevator hoistway, are smoke detectors for
elevator recall required at the location of the elevator controller as described in Clause
3.2.4.12.(1)(g) and Sentence 3.2.4.12.(4) for elevator recall?

Interpretation:

Integrity of Fire Separation of Elevator Hoistway
1. Yes.

Article 3.5.3.1 requires that an elevator hoistway be separated from all other portions of each
adjacent storey, which includes the elevator lobby, with a fire separation with a fire resistance
ra% as described in Table 3.5.3.1.
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Sentence 3.5.3.3.(1) requires a “room” that contains elevator machinery be separated from all
parts of the building with a fire separation with a fire resistance rating that is the same as the
elevator hoistway. Although the elevator hoistway, which contains the elevator controller, is not
considered to be a “room”, the concept to separate the elevator controller from the adjacent
parts of the building is still appropriate.

2. No

Sentence 3.5.3.3.(2) waives the requirement for a fire separation between a “room” that
contains elevator machinery and the elevator hoistway. Although the elevator hoistway, which
contains the elevator controller, is not considered to be a “room”, the concept to waive the fire
separation between the elevator controller and the hoistway is still appropriate.

3. No

The CAN4-S104-M test is intended for use on door assemblies to verify the fire protection
rating of the door and door frame. Including the sheet metal box that houses the elevator
controller as part of the “door frame” is inappropriate, particularly when the box can be quite
large and contains critical electrical components for the operation of the elevator.

As per Sentence 3.1.7.1.(1) elevator hoistway wall assemblies must be tested to CAN/ULC-
S101, “Fire Endurance Tests of Building Construction and Materials” to verify their fire
resistance rating. Alternatively, as per Sentence 3.1.7.1.(2) they could be designed the
prescriptive requirements of Appendix D.

The CAN/ULC-S101 test for wall assemblies includes a limit on the temperature rise of the wall
assembly between the fire side and the non-fire side, whereas the CAN/ULC-S104 test for
doors and door frames does not include a temperature rise limitation.

Although the elevator door and door frame tested to CAN/ULC-S104 verified that the elevator
door interlock mechanism remained operational for 1 hour as required by Clause 3.2.6.5.(3)(a),
the test did not verify that the elevator controller itself would remain operational for 1 hour as
inferred in Clause 3.2.6.5.(6)(b) for electrical conductors.

Although the current wording of the building code does not address any fire testing or
operational requirements of the elevator controller when installed as part of the elevator door
frame, there is an expectation that that operational requirements of the elevator controller
under fire conditions are more critical than the door interlock mechanism.
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In order to maintain the integrity of the fire separation of the elevator hoistway wall assembly,
the portion of the hoistway wall between the sheet metal box containing the elevator controller
and the elevator lobby should meet the temperature rise criteria of CAN/ULC S101.

The sketch below illustrates a conceptual approach for maintaining the integrity of the fire
separation of the elevator hoistway wall assembly at the elevator controller.
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Protection of Electrical Conductors Serving Elevators

4. The only elevators that are required to have their electrical conductors protected against
exposure to fire are firefighter's elevators in high buildings as per Sentence 3.2.6.5.(6) and
Sub-clause 3.2.7.10.(2)(a)(iii).

5. As described in Clause 3.2.6.5.(6)(b), the only electrical conductors that must be protected
against exposure to fire are ones that serve firefighter's elevators in high buildings that lead
from the “service entrance of the emergency power supply, or the normal service entrance of
the normal power supply, to the equipment being served”. The termination point of the

electrical conductors to the “equipment being served” is considered to be the elevator
disconnect switch, which, for elevators that do not have elevator machine rooms, is usually
located within the elevator controller.
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All electrical conductors that are downstream of the elevator disconnect switch are considered
to be branch wiring which does not need to be protected against exposure to fire.

This is clarified in Appendix A-3.2.7.10.(5)(b) as noted below:

A-3.2.7.10.(5)(b) Electrical Conductors in the Same Room. If the distribution panel and the
equipment it serves are within the same room, only the electrical conductors leading up to the
distribution panel need to be protected. It is assumed that the distribution panel and the
equipment it serves are within sufficient proximity to each other such that a fire in the same
area of origin would affect both

6. No
Clause 3.2.6.5.(6)(a) allows the electrical conductors that serve firefighter's elevators in high
buildings to be located within service spaces that do not contain other combustible material.

An elevator hoistway is considered to be a verfical service space as defined in Division A
Article 1.4.1.2., but since the elevator hoistway contains many combustible components, such
as the elevator cab finishes, it does not meet the requirements of Clause 3.2.6.5.(6)(a) for
protection of electrical conductors.

7. No
Since the elevator hoistway cannot be used to protect the electrical conductors that serve the
elevator, Clause 3.2.6.5.(6)(a) does not apply.

The only other method of protecting the electrical conductors that are exposed within the
elevator hoistway is Clause 3.2.6.5.(6)(b), which requires that any exposed conductors within
the elevator hoistway that serve firefighter's elevators in high buildings must comply with ULC-
S139. The portion of electrical conductors that are exposed within the elevator hoistway that
lead from the service entrance of the power supply to the elevator disconnect switch within the
controller must comply with ULC-S139.

It should be noted that elevator cabs incorporate an indicator light with a firefighter's helmet.

This indicate light flashes when any of the following fire alarm detection devices are actuated:
e Smoke detectors at the top of the elevator hoistway,
e Smoke detectors in the elevator machine room (not applicable for elevators without
elevator machine rooms), and
e Heat detectors in the elevator pit

The purpose of the indicator light is to warn firefighters to avoid using the elevators for
emergency purposes because the elevator may be compromised.
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Elevator Recall

8. Yes
Clause 3.2.4.12.(1)(g) requires a smoke detector in an elevator machine room.
As described in Sentence 3.2.4.12.(4), the purpose of this is for elevator recall.

Where there is no elevator machine room, this is addressed in ASME A17.1-2010/CSA B44-10

“Safety Code for elevators and Escalators”, in reference 2.27.3.2.2:

In jurisdictions enforcing the NBCC, smoke detectors, or heat detectors in environments
not suitable for smoke detectors (fire alarm initiating devices), used fo initiate Phase |
Emergency Recall Operation, shall be installed in conformance with the requirements of
the NBCC, and shall be located

(a) at each floor served by the elevator

(b) in the associated elevator machine room, machinery space containing a motor

controller or electric driving machine, control space, or control room.

“Control space” is defined as:

“control space, elevator, dumbwaiter, material lift: a space inside or outside the hoistway,
intended to be accessed with or without full bodily entry, that contains the motor controller.
This space could also contain electrical and/or mechanical equipment used directly in
connection with the elevator, dumbwaiter, or material lift but not the electric driving machine or
the hydraulic machine.”

Since the elevator controller is usually located at the uppermost storey of the building, a smoke
detector at the top of the elevator shaft is considered to meet the intent of Clause
3.2.4.12.(1Xg).

See also past interpretation 12-0007.
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