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Question: 

On an open roof deck with exit doors to two separate exit stairs, can a delineated exit 
passageway be assumed on the roof from one exit to the other, to allow travel distance to 
be measured to that delineated exterior exit passageway? 

Interpretation: 

Yes (subject to concurrence with the AHJ) 

Sentence 3.3.1.3.(5) requires a means of egress at the roof level, designed in accordance 
with the requirements for exits in Section 3.4, for an occupancy at the roof. There are 
exceptions for Sentence (4) for a roof deck serving a single dwelling unit, and for Sentence (6) 
which requires two such means of egress, designed in accordance with the requirements for 
exits in Section 3.4, from a roof used or intended for an occupant load of more than 60 
persons. 

Sentence 3.3.1.3.(7) further clarifies that the occupied roof area shall be used in place of the 
floor area in determining the egress requirement for Sentences (5) and (6). Note that this 
Sentence as published in the December 2019 BCBC revisions referenced Sentence (4) and 
(5), instead of (5) and (6). The BC Building and Safety Standards Branch will be publishing 
an errata to update these references, to Sentences (5) and (6). 

Locations of exits are regulated in Article 3.4.2.5, which specifies travel distances in a floor 
area, to an exit. "Floor area" is defined as the space between exterior walls and required 
firewalls (with additional exceptions that are not relevant to this question) . An open roof does 
not have any floor area, but because Sentence 3.3.1.3.(7) requires the occupied roof area to 
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be used in place of the floor area, the travel distance to an exit on a roof is limited to the same 
travel distance as in a floor area. 

Article 3.4.2.5 allows different travel distances to an exit in sprinklered and unsprinklered floor 
areas. There are no references to the allowable travel distance on an open roof deck. An 
open deck could not be sprinklered because there is no ceiling, but unlike in an enclosed floor 
area, smoke or other products of combustion are unlikely to accumulate in high 
concentrations at a roof deck. Therefore, it would be reasonable to use the allowable exit 
travel distance in a sprinklered floor area, for an open roof deck. 

The use of a delineated exit passageway between rooftop exits, with the travel distance 
measured to that delineated passageway, is an analogy to an exterior exit passageway as 
regulated in Article 3.4.4.3. of the Code. For exterior passageways complying with that 
Article, a fire separation is not required between the passageway and the adjacent floor area, 
and the exit travel distance can be measured to the passageway. It may be possible for a 
delineated rooftop passageway to meet the intent of the exterior passageway requirements, 
but the Code does not recognize the concept of a delineated passageway. Such an approach 
would require review with the authority having jurisdiction. 

Some buildings may have large exterior podium areas, where exiting through the building is 
not necessary to reach a street, or where exits are remotely separated or in different 
structures adjoining the podium. Although the building code does not address such large roof 
decks, it may be possible to consider the podium as an exterior open space where travel 
distance is not regulated. Such an approach would require review with the authority having 
jurisdiction. 
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