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Question: 

An occupancy classified as Group A, D, E, or F, has an occupant load of 20 or less. 
Sentence 3.7.2.2.(2) indicates that if a single universal toilet room designed to Section 3.8 is 
provided, then the total number persons in the building is permitted to be reduced by 1 O before 
applying Sentences (6), (7) , (8), (12), (13), or (14). 

Does that mean that Sentence 3.7.2.2.(2) can then be applied using the remainder 10 persons 
occupant load in this example? 

Interpretation: 

Yes. 

If a single universal toilet room designed to Section 3.8 is provided, after reduction of the occupant 
load by 10 in accordance with Sentence 3.7.2.2.(2), then the remaining 10 persons occupant load 
can be used for the purposes of applying Sentence 3.7.2.2.(4). Therefore, in the example given, 
there will be a total of 2 washrooms required to be provided (one of which is the universal toilet 
room). 

See also past BC Building Code Interpretation 06-0021. 

Patrick Shek, P.Eng., CP, FEC, Committee Chair 
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