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Integrity of fire rating protection for supporting column 

Fire rating integrity, column, building services, access 
hatch 

3. 1.7.1.(2), D-2.6.5, 3.1.9. 

Sentence 3.1.7.1.(2) permits an assembly of materials to be assigned a fire-resistance rating on the 
basis of Appendix D. If a supporting column is thus protected in accordance with Appendix D-2.6.5; 

1. Is it acceptable to have cast iron rainwater leader piping located inside the cavity of the fire rated 
assembly enclosing the column? 

2. Is it acceptable to have System 15 rated rainwater leader piping located inside the cavity of the 
fire rated assembly enclosing the column? 

3. If the answers to 1. and 2. are yes, is a fire rated access hatch required for cleanout access 
related to drain pipes that are located inside the cavity of the fire rated assembly enclosing the 
column? 

4. Are horizontal joints permitted for the gypsum board membrane if a 2 layered gypsum board 
system is used for the fire rated membrane, with joints overlapped? 

Interpretation: 

1. Yes. 
If the protective fire rated assembly is properly attached to the column, the cast iron rainwater 
leader located in the cavity is not likely to have an adverse effect on the performance of the 
enclosing fire rated gypsum membrane assembly. Since insulation is not required in the cavity for 
fire protection purposes, any piping located in the cavity would not have the effect of 
compromising such a requirement for insulation. However, insulation may be required for other 
reasons, such as the Plumbing Code. 
Firestopping to Section 3.1.9 requirements must be provided if the piping penetrates the fire rated 
assembly. 
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2. Yes. 
If the protective fire rated assembly is properly attached to the column, the System 15 rated 
rainwater leader located in the cavity is not likely to have an adverse effect on the performance of 
the enclosing fire rated gypsum membrane assembly. The plastic piping would likely fail at a 
much lower temperature than the column. 
Since insulation is not required in the cavity for fire protection purposes, any piping located in the 
cavity would not have the effect of compromising such a requirement for insulation. However, 
insulation may be required for other reasons, such as the Plumbing Code. 
Firestopping to Section 3.1.9 requirements must be provided if the piping penetrates the fire rated 
assembly. 

3. Yes, subject to installation requirements. 
Any required access to building services located inside the cavity of the fire rated assembly 
enclosing the column, such as to cleanout junctions, must be protected with a fire rated closure 
such as a fire rated access hatch. The performance of the continuity of fire rated enclosure is 
dependent on reliable fire rated access hatch details and listings. Detailing considerations should 
include practicality of opening and closing or removal and replacement of the fire rated access 
hatch, to address the risk of the access opening being left open after maintenance or repair work. 
Signage should be provided advising that the fire rated hatch must be kept closed for protection. 

4. Yes, subject to installation requirements. 
Appendix D reference 0-2.6.5.(2) indicates the Type X gypsum board shall be applied vertically 
without horizontal joints. This is interpreted to mean unsupported horizontal joints. If the joints are 
properly supported to prevent premature opening of the gypsum board joints, then the protection 
performance would be acceptable. This applies to single layer or multiple layer situations. Even if 
layers of gypsum board are overlapped, proper continuous joint support must be provided for the 
gypsum board fasteners penetrating past the inner gypsum board layer. 

Careful consideration must be given to coordinating and integrating the various Code requirements 
beyond fire protection, such as but limited to: thermal and condensation effects, components 
movement, and Part 5 provisions. 
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