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Question: 

Sentence 9.27.2.4.(1) requires a clearance of not less than 200 mm between finished ground 
and cladding when the cladding is adversely affected by moisture. 

If the cladding is not adversely affected by moisture, is 150 mm clearance required between 
finished ground and cladding as indicated in Sentence 9.15.4.6.(1 )? 

Interpretation: 

No 

Sentence 9.15.4.6.( 1) requires exterior foundation walls to extend not less than 150 mm 
above finished ground level. 

This Sentence does not govern the clearance between finished ground level and cladding 
when the cladding is not adversely affected by moisture. 

The building code is silent on the minimum clearance between finished ground level and 
cladding when the cladding is not adversely affected by moisture. 

Refer also to previous interpretation 98-0006 for reduced clearances when the exterior 
finished ground is hard surface paving. 

Patrick Shek, P.Eng., CP, FEC , Committee Chair 

The views expressed are the consensus of the joint committee with members representing Al BC, EGBC and BO ABC, which form the BC Building 
Code Interpretation Committee. The Building and Safety Standards Branch, Province of BC and the City of Vancouver participate in the 
committee's proceedings with respect to interpretations of the BC Building Code. The purpose of the committee is to encourage uniform province 
wide interpretation of the BC Building Code. These views should not be considered as the official interpretation of legislated requirements based 
on the BC Building Code, as final responsibility for an interpretation rests with the local Authority Having Jurisdiction. The views of the joint 
committee should not be construed as legal advice. 
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