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Question: 

A secondary suite in a single family dwelling abuts an attached garage (either on the same 
floor or overtop of the attached garage) that is shared with the main dwelling.  Is a fire 
separation required between the secondary suite and the attached garage?  If so, what is 
the required fire-resistance rating if the attached garage contains 5 motor vehicles or fewer? 

Interpretation: 

Yes, a 1 h fire separation. 

Article 9.10.9.16. regulates the requirements of fire separation between a storage garage (in this case 
the attached garage) and other occupancies (the secondary suite and the main dwelling unit). 

A 1.5 h fire separation is required if the attached garage contains more than 5 motor vehicles as per 
Sentence 9.10.9.16.(1).   

A 1 h fire separation is required if the attached garage contains 5 motor vehicles or fewer as per 
Sentence 9.10.9.16.(2). 

Sentence 9.10.9.16.(3) waives the fire separation if the attached garage serves only the dwelling unit 
to which it is attached because it is considered as part of that dwelling unit. 

In this case where the attached garage in a house with a secondary suite is shared between the two 
Sentence 9.10.9.16.(3) cannot be applied to waive the fire separation between the garage and the 
secondary suite and between the garage and the dwelling unit.   

A 1 h fire separation would be required between the garage and the secondary suite since the 
attached garage contains 5 motor vehicles or fewer.  Also, a 1 h fire separation is also required 
between the attached garage and the main dwelling unit. 

Please refer to Interpretation 06-0051 for fire separations between the attached garage, the 
secondary suite and the main dwelling under different situations. 


