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Interpretation Date: September 22, 2023  
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Subject: Sign affixed to a Building 
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Building Code Reference(s): Division A, 1.1.1.1.(2)(b), Division B, 3.1.16.1.,4.1.8.18., 
5.2.2.1, 5.2.2.2., 9.4.1.1.(c) 

Question: 

1. Does a sign that is affixed to a building fall under the BCBC? 
 

2. If so, does it fall under Part 4 and would the design and construction require the 
involvement of a professional engineer? 

Interpretation: 

1. Yes, but with limited requirements. 

Signs that are affixed to the exterior of a building generally is not regulated by the BCBC 
except the way they are attached to the building.  This is similar to how the code applies 
to communication aerials and towers that are attached to buildings as per Clause 
1.1.1.1.(2)(b) in Division A. 

Signs come in different sizes, weights and materials and there are different ways to 
attach them to the building.  They should be treated as architectural components that are 
attached to the building.  The following requirements may apply: 

• structural attachment to the building to account for the wind load and seismic load 

• dead load of the sign applied to the building 

• penetration of the building envelope 
 

2.  Yes. 
 
If the sign is attached to a Part 9 building, then Part 9 would apply.  However, there is no 
prescriptive requirements to design the attachment of the sign to the building in Part 9.   
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According to Clause 9.4.1.1.(1)(c) it shall be designed according to Part 4. 
 

If the sign is attached to a Part 3 building, then Part 4 would apply.   
 
Article 3.1.16.1. may apply to fabric awning and canopy signs.  Article 4.1.8.18. may 
apply to the design of seismic restraint of the sign as exterior ornamentations and 
appendages.   
 
Articles 5.2.2.1.and 5.2.2.2. may apply to the environmental loads for the design of the 
signs. 
 
Depending on size, weight and material the structural design and construction may 
require the involvement of a professional engineer.   
 
It is recommended that you discuss the requirements for signs with the appropriate AHJ 
since each jurisdiction may have a sign bylaw that regulates design and construction of 
signs. 


