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Question: 

In a house with a secondary suite, is a fire separation required for a service room where 
the service room serves both suites? 

 
 

 
The answer depends on the type of service room, the size of the house, the type of smoke 
alarms, and whether the house is sprinklered. 
 
Sentence 9.10.10.3.(1) requires a 1 h fire separation for service rooms but Sentence 
9.10.10.3.(2) waives this requirement for rooms that contain a limited quantity of service 
equipment and where the equipment does not constitute a fire hazard.  This exception 
would apply to most service rooms in houses except rooms that contain fuel-fired 
equipment.  There are separate requirements for fire separations of service rooms 
containing incinerators, but it is assumed that an incinerator will not be located in a house. 
 
Sentence 9.10.10.4.(1) requires a 1 h fire separation for a service room containing fuel-fired 
appliances, with exceptions as stated in Sentence 9.10.10.4.(2).  Unless otherwise required 
by the appliance installation standards referenced in the BCBC, Sentence (2) waives the 
requirement for the fire separation if the fuel-fired appliance serves not more than one room 
or suite, or a house with a building area of not more than 400 m2 and a building height of not 
more than 2 storeys.  If the house does not meet these exceptions, the service room 
requires a fire separation with a fire-resistance rating not less than that required for the fire 
separation between the dwelling units or common spaces. Sentence 9.10.9.14.(4) requires a 
fire separation with a fire-resistance rating of 0 h to 45 min depending on whether the house 
is sprinklered or on 8888he type of smoke alarms. 
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The requirements for the fire separation of a service room in a house with a secondary suite 
are summarized below. 
 
Where a service room contains a limited quantity of service equipment and the service 
equipment does not constitute a fire hazard: 

• The service room does not require a fire separation. 
 
Where a service room contains fuel-fired appliances: 

• A fire separation is not required if the appliances serve only one room. 

• A fire separation is not required if the appliances serve only either the main dwelling or 
the secondary suite. 

• A fire separation is not required if the appliances serve a house with a secondary suite 
with the building area of 400 m2 or less and the building height of 2 storeys or less. 

• If the fuel-fired appliances serve a house with a secondary suite and the building area 
exceeding 400 m2 or with a building height of more than 2 storeys: 

- A fire separation with a minimum 0 h fire-resistance rating is required if the house is 
sprinklered. 

- A fire separation with a minimum of 15 min fire-resistance rating is required if the house 
is not sprinklered but all smoke alarms in the house are photo-electric and 
interconnected as described in Clause 9.10.19.5.(2)(a), i.e., so that actuation of any 
one smoke alarm will cause all smoke alarms in the house to sound. 

- A fire separation with a minimum of 30 min fire-resistance rating is required if the house 
is not sprinklered but an additional photo-electric smoke alarm is installed in each suite 
as described in Clause 9.10.19.5.(2)(b), i.e., at least one additional smoke alarm is 
installed in each suite, interconnected so that actuation will also cause the additional 
smoke alarm(s) in the other suite to sound. 

- A fire separation with a minimum 45 min fire-resistance rating is required if the house is 
not sprinklered, and smoke alarms are not installed and interconnected as described 
above. 

 
Also, note that appliance installation standards are referenced in Sentences 6.2.1.5.(1), 
9.33.5.2.(1) and 9.33.5.3.(1) of the BCBC.  These standards may contain additional 
requirements for fire separation of service rooms. 
 


