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Building Code Reference(s): 3.2.1.1.(1) 

Question: 

In a Part 3 building, where a roof-top service room above a townhouse unit contains building  
services for only that townhouse and not for the other parts of the building, is it required to be 
considered as a storey in calculating building height?  
 

 

 
Interpretation: 

 
No. 
 
Clause 3.2.1.1.(1)(a) states that a roof-top enclosure provided for a service room shall not be 
considered as a storey in calculating building height.  The BCBC defines a service room as 
“a room provided in a building to contain equipment associated with building services”.   
 
With respect to application of Clause 3.2.1.1.(1)(a), it does not matter whether the service 
room contains services for the entire building or for only part of the building such as a single 
townhouse unit.  In this context, “building services” refers to the type of systems or 
equipment within the room and not to whether they serve any specific part of the building or 
the entire building.  If the roof-top room complies with the definition of a service room, it is not 
required to be considered as a storey, regardless of how much of the building it serves. 
 
Note that the rooftop enclosure is permitted to be used as a service room, but cannot be 
used for storage.  
 


