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Interpretation Date: June 18, 2024 

Building Code Edition: BC Building Code 2024 

Subject: 
Encroachment of clear transfer space for the change room 
accessible bench 

Keywords: 
Accessible Shower, Accessible Washroom, Clear Transfer 
Space 

Building Code Reference(s): 
3.8.3.6.(11), Figure A-3.8.3.6.(11), 3.8.3.6.(14), 3.8.3.6.(15), 

3.8.3.6.(16), Figure A-3.8.3.6.(14) to (16), 3.8.3.17.(2) 

Question: 

1. In universal dressing and shower room is it acceptable for the lavatory to impinge on the 
clear transfer space at one end of the required long bench? 

 
2. In universal dressing and shower room or washroom is it acceptable to impinge the clear 

space required for the door opening on the clear transfer spaces required for other uses? 

Interpretation: 

1. No. 

Clause 3.8.3.17.(2)(e) requires a bench to be 1 830mm long and 760mm wide and 480 – 
520mm high in a universal dressing and shower room. This bench must have a clear 
900mm wide transfer space adjacent to the long side of the bench as required by Clause 
3.8.3.17.(2)(f).  This clear space must not be impeded by the lavatory as it is allowed at the 
entrance of the shower in Clause 3.8.3.17.(1)(b) because the lavatory may restrict the 
persons who need to make a lateral transfer from the wheelchair onto the bench. 

 

2. Yes, with limitations. 

The spaces required for the door operation are used by the wheelchair person to open or 
close the door, therefore as per Figure A-3.8.3.6.(11) the wheelchair must be positioned 
facing the door latch.  The spaces required in Articles 3.8.3.6.(11), 3.8.3.6.(14), 3.8.3.6.(15)  
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& 3.8.3.6.(16) may overlap the open transfer spaces required for the bench, shower or 
access to the bathtub, but in the space for lavatory use, only the portion of this space 
outside of the rim of the lavatory or counter may be considered acceptable for the 
overlapping with the door opening area.   

Figure A-3.8.3.6.(14) to (16) provides the graphic representation of the areas required for 
the door operation depending on the used type of door and its swing, and as noted in Article 
3.8.3.6.(11) the space must be free of obstacles for the full door height. 


