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Building Code Reference(s): 3.2.1.1, 3.4.2.2 

Question: 

Where a mezzanine is served by a stair that is not enclosed at the mezzanine level, is the 
landing at the top of the stair included in the mezzanine area? 
 

 

 
Interpretation: 

 
Yes. 
 
Article 3.2.1.1 limits the area of a mezzanine in relation to the open area of the plane it which 
it is located, or the area of the suite in which it is located, depending the degree of openness 
of the mezzanine.  The mezzanine area and the travel distance to the mezzanine stair also 
determine the type of egress required for the mezzanine as stated in Article 3.4.2.2. 
 
Where there is no enclosure around a mezzanine stair, the landing at the top of the stair will 
be at the same level as the mezzanine floor.  There is an opening in the mezzanine floor 
where the stair flight is located so that the stair is not part of the mezzanine area, but the top 
landing of the stair is part of the mezzanine floor.  As such, it is considered to be part of the 
mezzanine area. 


