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Building Code Reference(s): 3.8.5.7.(1)(d)(i), A-3.8.5.7.(1)(c) &(d) 

Question: 

1. For the purposes of Article 3.8.5.7., does the term “plumbing systems” include all 

aspects of the plumbing system as defined in Article 1.4.1.2. of Division A?                              

                    

2. Must the initial installation of a shower in an adaptable dwelling unit include pressure 

equalizing mixing valve mounted on the opposite wall as per Clause 3.8.3.17.(1)(h) and 

handheld shower as per Clause 3.8.3.17.(1)(i)?  

 

Interpretation: 

1. No. 

Sentence 3.8.5.7.(1)(d) requires that the “plumbing system” be designed to accommodate 

a future shower as per Sentence 3.8.3.17.(1) or a future bathtub per Sentence 

3.8.3.18.(1).  

“Plumbing system” is defined in Article 1.4.1.2. of Division A as a drainage system, 

venting system and a water system or parts thereof.  

“Parts thereof” includes all other aspects of the plumbing system such as faucets, mixing 

valves, plumbing fixtures, etc.                                         

The Notes to Part 3 – A-3.8.5.7.(1)(c) & (d) clarifies that, for the purposes of Article 

3.8.5.7., “plumbing system” means the water supply as well as drainage and venting 

system only. It does not include all plumbing components as defined in Article 1.4.1.2. of 

Division A for “plumbing systems”.   
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2. No. 

As stated in the answer to question 1, “plumbing systems” with respect to Article 3.8.5.7. 

only includes water supply piping, drainage and venting system, and does not include 

mixing valves or handheld showers.  

A rough in for the water supply piping for the future mixing valve and future hand-held 

shower must be provided as part of the initial installation in the location described in 

Clauses 3.8.3.17.(1)(h) and 1(i), but the installation of the mixing valve and hand-held 

shower can be provided when the adaptable suite is converted to include some 

accessible features as required by the homeowner.      

The initial installation of a bathtub or shower must be installed in accordance with the 

Plumbing Code with a mixing valve and temperature control, but the location of this initial 

installation need not be in accordance with Clauses 3.8.3.17.(1)(h) or 3.8.3.18.(1)(e). 

 

Note that adaptable requirements are temporary unrestricted matters with time limitations 

in the Building Act. 

Local governments can adopt bylaws to require additional adaptable design features that 

are more than the building code requirements. Their bylaws cannot include less restrictive 

requirements than are required by the building code. 

Check with the AHJ to determine if they have additional adaptable requirements within 

their community. 

 

 


