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Building Code Reference(s): 3.1.3.1.; 3.2.2.; 3.4.2.1.(2); 3.4.2.2.(2) 

Question: 

1. Does the exit stair, from a single suite on the second floor of a two-storey building that is 
constructed above a part of the ground floor and the area and travel distance does not 
exceed the limits stated in Tables 3.4.2.1.-A or 3.4.2.1.-B, require a full fire-rated 
enclosure separated from the ground floor. 

2. Can the fire-rated enclosure of the stair be omitted on the second floor? 

Interpretation: 

1. yYes.  

As per Sentence 3.4.2.1.(2), a floor area can be served with a single exit in the two-storey building 
providing that the occupant load is not more than 60, the area & travel distance are not more than 
that permitted in Tables 3.4.2.1.A. or B.  Construction requirements to determine the required fire 
separation of the floor and walls separating this suite from the remainder of the building and other 
occupancies shall comply with Article 3.1.3.1. and Subsection 3.2.2. 

2. Yes. 

The second floor and the stair leading down to 
the vestibule must be fire separated from the 
occupancy on the ground floor as noted above. 
There is no requirement to separate the stair 
from the second floor as the stair is a means of 
egress that is part of the second floor. Note that 
calculation of the Travel Distance must begin at 
the furthest corner of the second floor, follow the 
incline of stair down to the stair door of the fire- 
rated vestibule. 
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