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Subject: Sprinklers on top floor residential balconies 
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Building Code Reference(s): 3.2.5.12.(7), A-3.2.5.12.(7) 

Question: 

Are sprinklers required on balconies that are open to the sky in buildings regulated by 

Articles 3.2.2.48., 3.2.2.51., 3.2.2.57. or 3.2.2.60 (i.e. up to 6 storey combustible buildings 

or up to 18 storey EMTC or noncombustible buildings)?    

Interpretation: 

Yes (with exception). 

Sentence 3.2.5.12.(7) states that all balconies that are deeper than 610 mm must be 
sprinklered when they are serving buildings regulated by Articles 3.2.2.48., 3.2.2.51., 
3.2.2.57. or 3.2.2.60. 
 
This applies to all balconies, even when they have no balcony or roof overhang above them.  
 
As stated on the Notes to Part 3 – A-3.2.5.12.(7), the purpose of this requirement in 
combustible buildings up to 6 storeys or up to 18 storey EMTC or noncombustible buildings 
is to limit fire spread from exterior balconies to the roof assembly or to other parts of the 
building. 
 
The only exception to this requirement is when the balcony is less than 610 mm deep.  
 
 

 


