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Question: 

Is playground equipment on a roof deck subject to seismic restraint?  
 

 

 
Interpretation: 
 
Yes (in some instances). 
 
Except as provided in Sentences 2, 7 & 16, Article 4.1.8.18. requires elements of 
structures, non-structural components and equipment as described in Table 4.1.8.18. and 
their connections to the structure be designed for seismic restraint.  
 
Sentence 4.1.8.18.(2) waives seismic restraint in low seismic zones SC1 and SC2,  
 
Clause 4.1.8.18.(7)(a) does not permit friction due to gravity loads be considered to 
provide resistance to earthquake forces.  
 
Sentence 4.1.8.18.(16) permits reduced seismic loads on nonstructural elements where 
the base building structure is provided with supplemental energy dissipation such as base 
isolation systems.  
 
Furniture on roof decks is not listed in Table 4.1.8.18., so small play equipment 
components may be classified as furniture which would not be subject to seismic restraint.  
Waiver of seismic restraint of furniture-like small play equipment should be reviewed with 
the AHJ. 
 


