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Interpretation Date: January 21, 2025 

Building Code Edition: BC Building Code 2024 

Subject: Open area beneath mezzanine 

Keywords: Mezzanine, open area 

Building Code Reference(s): 3.2.1.1.(3), 3.2.1.1.(4), 3.2.1.1.(7), A-3.2.1.1.(3)(a) 

Question: 

If the floor area below a mezzanine is enclosed, does this restrict the maximum size of a 

mezzanine that is not considered as a storey in building height when applying the exemption 

in Clause 3.2.1.1.(3)(a)?  

Interpretation: 

Yes. 

For many years the requirements in BCBC for mezzanine to not be considered as a storey 
were different that those in NBC.   

Clause 3.2.1.1.(3)(a) of the 2018 BCBC would require “not less than 60% of the horizontal 
plane separating the mezzanine from the room or floor space in which it is located is open”.  
The enclosing of space below the mezzanine did not affect the permitted area of the 
mezzanine. 

In order to harmonize with 2020 NBC, Clause 3.2.1.1.(3)(a) of 2024 BCBC was changed that 
“the space above a mezzanine need not be considered as a storey in calculating the building 
height, provided the aggregate area of mezzanines that are not superimposed does not 
exceed 40% of the “open area” of the room in which they are located. (see Note A-
3.2.1.1.(3)(a))” 

Note A-3.2.1.1.(3)(a) clarifies that the permitted area of the mezzanine is to be based on the 
open area of the floor below.  Any enclosed space directly below the mezzanine or withn the 
open area beyond the mezzanine must be deducted from the area of the overall space 
before applying the percentage allowance.  Refer to the sketch on Page 2.  
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