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Question: 

Are all types of service counters required to have a section complying with Subsection 
3.8.3. as per Sentence 3.8.2.11.(1)? 
 

Interpretation: 

 
No. 

 
Sentence 3.8.2.11.(1) notes that where a service counter is provided, at least one section is 
to comply with Subsection 3.8.3. 
 
Service counter is not defined in the code.  Sentence 3.8.2.11.(1) of the 2018 BCBC required 
every counter “at which the public is served and intended as a work surface for extended 
business transactions” shall comply with Subsection 3.8.3.  However, the phrase describing 
the service counter has been removed in the 2024 BCBC. 

 
Note A-3.8.2.11.(1) provides guidance that not all counters are to be accessible, and 
examples of counters that should be accessible include: 

 
“… check-in counters and those in financial institutions and reception areas as well as any 

counter at which processing and signing of documents takes place. The provision is 
not intended to apply to work surfaces in industrial occupancies.” 
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Note A-3.8.2.3. also provides examples of service counters used by the general public that 
barrier-free access is required:  
 

“ticket counters, refreshment stands, drinking fountains, cafeteria counters, checkout   
counters and bank service counters” 
 

Sentence 3.8.2.9.(2) clarifies that “in each location where information, goods or services are 
provided to the public at service counters in buildings of assembly occupancy, at least one of 
the service counters” need to satisfy accessible requirements including an assistive listening 
system and may be an amplification system. 
 

The above examples provide guidance for those service counters used by the general 

public that are required to comply with Sentence 3.8.3.20.(1) as per Sentence 

3.8.2.11.(1). 

Please note that Sentence 3.8.2.12.(1) requires in each location where one or more 

public telephones are installed, at least one telephone shall comply with Subsection 3.8.3.  

Article 3.8.3.21. requires certain spaces around the phone and the counter (if provided). 


