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Building Code Reference(s): 
9.13.4.2., 9.13.4.3.(2)(f), Notes A-9.13.4.3.(2)(b) and 
3(b) 

Question: 

Can a rough-in vent pipe for a radon system terminate in a cap just above the floor slab 
on ground inside the building (as shown in Figure A-9.13.4.3.(2)(b) and (3)(b))? 

Interpretation: 
 

No. 
 
Protection from soil gas ingress must be provided in a building in accordance with Article 
9.13.4.2.  
 
As stated in Clause 9.13.4.3.(2)(f), the radon vent pipe required by Sentence (1) shall 
“terminate outside the building in a manner that does not constitute a hazard”.  Clause 
9.13.4.3.(3)(b) requires the vent pipe be terminated “outside the building, not less than 1.8 
m from a property line….”. 
 
Figure A-9.13.4.3.(2)(b) and (3)(b) show the rough-in for a sub-floor depressurization 
system with a permanent cap on the vent above the floor slab on ground inside the 
building as allowed by the 2020 NBC; however, the 2024 BCBC was amended to require 
the vent pipe to terminate outside the building.   
 
The Building and Safety Standards Branch has confirmed in Bulletin B24-03-R that Figure 
A-9.13.4.3.(2)(b) and (3)(b) will be removed in the next errata. 

 


