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Question: 

A loadbearing steel column is located within a wood or steel stud fire-rated wall with 
drywall on both sides of the studs.  

Does this steel column require any additional fire protection if the fire-rated stud wall 
assembly has the same fire-resistance rating as required for the steel column?  

Interpretation: 

No, with conditions. 

 

Fire protection of steel columns is described in Section D-2.6 of Appendix D.  

This section assumes that the column is free standing with exposure to fire on 4 sides of 
the column.  

If the steel column is embedded within a fire-rated stud wall, it would be exposed to a fire 
on only 2 sides of the column.  

Table D-2.6.1.- F of Appendix D provides the minimum thickness of Type X gypsum 
board for various M/D ratios of the steel column.  

Provided the thickness of Type X gypsum board on each side of the stud wall is equal to 
or greater than the thicknesses indicated in Table D-2.6.1.- F, the steel column would not 
require any additional fire protection.  


