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Building Code Reference(s): 9.13.4.3.(2)(e), CAN/CGSB-149.11, 9.25.3.6., 1.5.1.2.(1) 

Question: 

1. Clause 9.13.4.3.(2)(e) states that a radon vent pipe which is installed to protect a building 
from the ingress of soil gas shall consist of pipe and fittings in accordance with 7.1.3. of 
CAN/CGSB-149.11.  7.1.3.1.3 of this Standard states that PVC pipes installed completely 
above grade shall comply with certain Schedule 40 specifications (wall thickness, inside 
and outside diameters and pressure ratings). Does the foregoing restrict the use of ABS 
cellular core piping for an above grade radon vent system? 

2. In the CAN/CGSB-149.11, the use of a soil gas barrier consisting of 0.25 mm (10 mil) 
thick polyethylene or equivalent polyolefin; however, Article 9.25.3.6. and Note A-
9.25.3.6.(2) and (3) require 0.15 mm polyethylene (6 mil). Does 6 mil polyethylene meet 
the minimum requirements? 

Interpretation: 

1. No.    
 

ABS cellular core pipe is permitted by the reference to the ASTM F628 Standard in 7.1.3.2.2 
of the CAN/CGSB-149.11 Standard. ABS cellular core pipe conforms with this standard and is 
acceptable for use in an above grade radon vent system.  
 
It should be noted that 7.1.3.1.3 contains a note that states, in part “Where possible, radon 
pipe should have a different colour or identifying markings than DWV piping.” This means 
that, if possible, different material should be chosen for the DWV and radon system for ease 
of identification. 
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2. Yes.    
 
7.1.4 (Sealing the soil gas collector) of CAN/CGSB-149.11 is not referenced by the 2024 
BCBC in this regard. Since the 10 mil polyethylene comes from this Section of the Standard, 
a 6 mil polyethylene is in compliant in accordance with Article 9.25.3.6. j If 7.1.4 was directly 
referenced by the BCBC, Sentence 1.5.1.2.(1) of Division A states that “In case of conflict 
between the provisions of this Code and those of a referenced document, the provisions of 
this Code shall govern.”. However, no such conflict currently exists. 


